Annebeth Kroeskop: cosmetisch arts met medisch oog en artistiek hart

Annebeth Kroeskop Knap InstituteSchoonheid is een werkwoord

In de praktijk van Annebeth Kroeskop (Knap Institute) lijkt schoonheid een maakbaar ideaal. De ruimte is mooi, de inrichting is mooi en de arts zelf is mooi. Als er ergens een plek die je het gevoel geeft dat schoonheid een werkwoord is, dan is het hier.

Een eerlijk consult

Tijdens het intake gesprek is Annebeth op-de-man-af. Ik kom eigenlijk om wat rimpels te vullen en schaduwen te verzachten, maar ze adviseert me te focussen op de mijn huidconditie. Dat ze soms pijnlijk eerlijk is, geeft me een gevoel van vertrouwen. Hier is geen arts aan het woord die wil verkopen. Maar een arts die ziet (en zegt) waar ik het meest van op zal knappen. En die me daarbij gaat helpen.

3D kijken

Het consult is heel uitgebreid, maar de behandeling is na een paar prikjes gedaan. Ze werkt snel. Door haar jarenlange ervaring als cosmetisch arts (waarbij ze het vak heeft geleerd in New York) heeft ze een supergoed ontwikkelde blik. Zoals ze zelf aangeeft is haar vermogen om 3D te observeren overontwikkeld. Het is de combinatie van haar studie medicijnen en specialisatie in dermatologie, met haar afkomst uit een kunstminnend gezin die haar een ‘competitief voordeel’ geeft. Als cosmetisch arts komt alles samen, haar artistieke gevoel voor schoonheid en verhouding, en haar medische kennis van het lichaam (en de veroudering van het lichaam en gelaat). Het geeft haar veel voldoening om met een simpele handeling de blik in iemands gelaat te verbeteren. Daarom doet en deed ze veel onderzoek naar – op het eerste gezicht niet zulke objectieve – begrippen als schoonheid. Er is een reeks uiterlijke kenmerken die klaarblijkelijk universeel ‘mooi’ worden gevonden; volle lippen, gebogen wenkbrauwen, hoge jukbeenderen. Niet toevallig kenmerken van jeugdigheid. Annebeth waarschuwt: “Je moet niet teveel van je echte leeftijd af willen wijken. Iemand van 50 mag er best als begin 40 uitzien, maar zodra je doorslaat, wordt het resultaat vervreemdend”.

 

NY: bigger en better

Annebeth vertelt smakelijk over haar New Yorkse jaren in een cosmetische kliniek, en de verschillen tussen de Manhattan clientèle en de Amsterdamse clientèle. Zo doet de NY incrowd meerdere behandelingen tegelijkertijd, en mogen de ingreepjes best zichtbaar zijn. In Nederland gaan we juist meer voor het subtiele effect. En wat handig is, ze blijft goed aangehaakt bij de vernieuwingen in de markt. Als een behandeling al een paar jaar succesvol (en veilig!) is in NY, pas dan overweegt ze het in haar eigen kliniek te introduceren. Maar meegaan met elk nieuwigheidje – zoals de PDO draadjes – dat laat ze aan anderen over. “Er is nog zo weinig bekend over de resultaten op lange termijn, ik kijk liever even de kat uit de boom”.

Arts, ondernemer en opleider

De kliniek van Annebeth – Knap Institute – staat aan de Parnassusweg in Amsterdam. Annebeth is verbonden aan de opleiding tot cosmetisch arts, geiniteerd door de NVCG. Ze is gedreven om het vak van cosmetisch arts verder te professionaliseren, beter te omkaderen en de acceptatie te vergroten. Dat de acceptatie snel toeneemt illustreert ze met het voorbeeld dat Sharon Stone nu “het” gezicht is van een bekend filler merk. Een paar jaar geleden volstrekt ondenkbaar, toch?

Geef een reactie