- Video
Huidverbetering voor huidverjonging
De huid verbeteren om zo fijne lijntjes en rimpeltjes te verminderen klinkt wel al te simpel. En zo simpel is het ook niet. Fijne lijntjes kun je wel aanpakken door professionele huidbehandelingen bij de huidtherapeut. Denk dus niet aan een crèmepje dat je bij de Etos of Douglas koopt. Prima als dat prettig voelt, en je je huid er fijn mee onderhoudt. Maar crèmes doen niets voor huidverbetering of huidproblemen.
DE HUID IS ONS GROOTSTE ORGAAN
Bij een volwassene is het totale huid oppervlakte 1,5 tot 2,0 m2. Het gewicht van de huid, inclusief onderhuids vetweefsel, is gemiddeld tussen de 15 en 20 kilo. De huid heeft verschillende functies maar het is vooral een natuurlijke barrière tegen invloeden van buitenaf, zoals vloeistoffen en chemische stoffen. Het beschermt tegen uitdroging en beschadiging door zonlicht en ook tegen het binnendringen van bacteriën, schimmels en virussen.
DE OPPERHUID IS DE BUITENSTE LAAG VAN DE HUID
De opperhuid bestaat voor het grootste deel uit epidermiscellen. Deze worden in de onderste laag van de opperhuid aangemaakt. Van daaruit schuiven de cellen langzaam naar boven. Hoog in de opperhuid gaan de epidermiscellen dood en veranderen in hoorncellen. Zo vormen ze de hoornlaag. De opperhuid vernieuwt zich ongeveer om de 4 weken. Bij een verwonding kan de opperhuid daardoor vrij snel dichtgroeien en ontstaat geen litteken. De cel vernieuwing verloopt bij jonge mensen sneller dan bij ouderen.
DE LEDERHUID
De lederhuid – de onderlaag van de huid – bestaat voornamelijk uit bindweefselcellen en bindweefselvezels in een gel-achtige grondstof. De lederhuid is ongeveer 1 – 3 mm dik. De elasticiteit en trekvastheid van de huid wordt bepaald door de lederhuid. Wanneer de huid beschadigd wordt door zonlicht of veroudert, wordt de huid minder elastisch en ontstaan rimpels.
De lederhuid wordt niet voortdurend vernieuwd. Een beschadiging van de lederhuid blijft dan ook altijd zichtbaar als een litteken.
Resurfacing behandelingen: (milde) beschadiging van de huid waarna de huid zichzelf versterkt en vernieuwt
Er zijn enkele zogenaamde ‘resurfacing’ behandelingen (surface = oppervlakte); behandelingen waarbij de bovenste huidlaag wordt verwijderd.
Dat kan middels een aantal type behandelingen: via ‘behandeling met zuur’ (chemische peeling), via ‘schuren’ (microdermabrasie), via ‘hoge druk’ (oxygen O2) of ‘afbranden’ van de huid (laser). Dit zijn vrij zware behandelingen omdat de huid eerst wat beschadigd wordt. De beschadiging van de huid zet een heel aantal processen in werking, maar het belangrijkste is dat de huid zelf wordt gestimuleerd om collageen aan te maken. Daardoor wordt de huid weer steviger en worden – als het ware van binnenuit – rimpeltjes minder diep en fijne lijntjes minder zichtbaar.
Prijzen
De prijs van microdermabrasie ligt tussen de 45 euro en 100 euro. Deze behandeling is vrij mild, dus hou in je budget rekening met het feit dat je dit een aantal keer moet herhalen. Chemische peeling en kruiden peelings is wat duurder, tussen de 200 en 300 euro per behandeling. O2 zuurstofbehandelingen kosten ongeveer 100 euro per behandeling. De uiteindelijk prijs kan nog flink hoger uitvallen afhankelijk van het type werkzame serums dat wordt gebruikt.