93% Tevreden
95 € Laagste prijs 1200 € Hoogste prijs

Littekens

LittekensWat te doen bij littekens?

Bij de meeste mensen geneest een wondje zonder veel problemen. Wat overblijft is een pigmentloos strengetje of vlekje (afhankelijk van de aard van de beschadiging). Littekens worden gevormd na diepe beschadiging van de huid. Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen geen littekens optreden. Wanneer ook de diepere huid (de lederhuid) beschadigd is zal de huid zich herstellen met een litteken als resultaat. Het littekenweefsel bestaat uit collageen (bindweefsel).
Afhankelijk van het type verwonding en afhankelijk van het soort litteken kan besloten worden welke ingreep het beste is om het probleem te verminderen. Wat in jouw unieke geval uiteindelijk de juiste keuze van behandeling is, moet je van te voren goed met een specialist doornemen. Littekens zullen nooit verdwijnen. Alle behandelingen zijn er op gericht de littekens minder zichtbaar te maken.

Hoe kun je littekens voorkomen?

Bij elke verwonding van de huid die tot in de diepere huid doordringt (of deze nu bij een ongeluk of ten gevolge van een chirurgische ingreep ontstaat) zal een litteken ontstaan. Bij mensen van wie het bekend is dat zij een verhoogd risico hebben op het vormen van hypertrofische littekens dient in de risicogebieden (borst, schouders, nek, oren) met extra zorg geopereerd te worden. Het is van belang dat de chirurg de wond sluit met zo min mogelijk spanning op de wondranden, aangezien dit littekenhypertrofie in de hand werkt. Ook wondinfectie kan tot hypertrofie leiden en dient te worden vermeden. In het buitenland worden patiënten met een verhoogd risico op hypertrofische littekens of keloïd soms vòòr de chirurgische ingreep op de plek van de operatie bestraald met Röntgenstralen om het risico op hypertrofie te verkleinen. In Nederland is deze voorzorgsmaatregel niet gebruikelijk.

Welk type verwondingen veroorzaken littekens?

  • Wanneer een huidafwijking chirurgisch wordt verwijderd en vervolgens wordt gehecht, zal een heel ander type wond ontstaan dan wanneer er niet wordt gehecht en de wond vanzelf dicht moet groeien.
  • Littekens van chirurgische ingrepen zijn weer heel anders dan die ontstaan na bijvoorbeeld acne.
  • De plaats op de huid
  • De huid van de borst is berucht voor het maken van dikke (hypertrofische) littekens en keloid.
  • Littekens na chirurgische ingrepen in het gezicht genezen vaak zeer fraai.
  • Sommige mensen hebben aanleg voor het maken van hypertrofische littekens. Soms is deze aanleg erfelijk.
  • Littekenvorming is ook rasgebonden: Afrikanen hebben vaak een sterkere neiging tot het maken van hypertrofische littekens.

Wanneer mag je met een nieuw litteken de zon in?

Met een litteken kun je na enkele weken weer in de zon. Smeer je dan wel goed in of bescherm het littekengebied met kleding. Een litteken blijft zeker een jaar zeer gevoelig voor zonlicht. Als je je hier niet aan houdt heb je echt grote kans dat het littekenweefsel donker zal gaan verkleuren en daardoor flink zichtbaar blijft. Na twee tot drie maanden na de verwonding is je litteken op zijn lelijkst. Schrik daar niet van! Wacht minimaal een jaar om te zien hoe je litteken er dan uitziet.

Er zijn ook injecties tegen littekens

Hypertrofische littekens en keloïden kunnen behandeld worden met een lokale injectie van corticosteroiden. Het inspuiten van triamcinolon eventueel aangelengd met lidocaine is een veelgebruikte methode, maar succes is niet gegarandeerd.  Eventueel kan het litteken vlak voor de injectie worden aangestipt met vloeibare stikstof.

Zijn er crèmes tegen littekens?

Er is veel onderzoek gedaan naar speciale litteken crèmes maar er bestaat weinig bewijs dat deze werken. Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Gebruik ze snel na je verwonding of operatie. Het gebruik van een ”gewone” verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden. Ook smeren met Vitamine A zuur kan de wondgenezing versnellen en littekenvorming na een ingreep verminderen. Begin als het mogelijk is al enkele weken voor een operatie met smeren en overleg dit altijd met je behandelend arts.

Voor ‘gewone’ littekens biedt laser de beste resultaten.

Littekens na acne zijn vaak diep in de huid gelokaliseerd (‘putjes’) maar zijn niet altijd echt atrofisch. Voor littekens ten gevolge van acne zijn diverse therapieën denkbaar, zoals laser/IPL therapie of Microdermabrasie. Zie voor meer informatie acne littekens.

Wat zijn hypertrofische littekens?

Hypertrofische littekens zijn dikke, roze strengen op de huid die circa 3 weken na de verwonding ontstaan en in een periode van maanden tot een jaar voortdurend dikker worden. Vooral de huid boven het borstbeen, de schouders, de nek en de oren is geneigd tot de vorming van deze hypertrofische littekens. Een aanleg tot het vormen van deze littekens is vaak familiair- of rasgebonden. Hypertrofische littekens ontstaan bij overproductie van fibrineweefsel door bindweefselcellen in de huid, waardoor sterk verdikte littekens ontstaan.

Wat zijn keloiden littekens?

Keloid-littekens zijn eigenlijk een bijzonder soort hypertrofische littekens. Terwijl gewone hypertrofische littekens beperkt blijven tot de plaats van de verwonding, groeien keloiden over de grenzen van de verwonding heen, en kunnen zo betrekkelijk grote huidgebieden bedekken.

Wat zijn atrofische littekens?

Bij atrofische littekens is er weefsel verdwenen. Een atrofisch litteken wordt gekenmerkt door zacht, dun en soepel littekenweefsel. Dit soort litteken is vaak een gevolg van huidbeschadiging na een infectie (virus, schimmel).

Maak met minimaal 2 klinieken of praktijken een afspraak. En lees ook ervaringen van anderen die je voor zijn gegaan.

Meer

Prijzen

Er zijn verschillende behandelingen tegen littekens. De prijzen van de behandelingen variëren. Vaak worden deze behandelingen vergoed door je zorgverzekeraar. Vraag een consult aan via ietsmooier om te zien welke behandeling en kosten voor jou van toepassing zijn.

Titel is verplicht

Behandeling is verplicht

Deze naam zal op de site getoond worden.

?

Vul hier de prijs in die je voor de behandeling hebt betaald

Laat hier je bericht achter

?

Ervaring is verplicht veld

Geef aan bij welke kliniek je de behandeling hebt gehad

Geef hier een beoordeling

Vul hier in door welke specialist je bent behandeld

Geef hier een beoordeling

Tevreden Niet tevreden

Maak hier een keuze

Foto voor
Upload
Foto na
Upload

Contact informatie

Je voornaam

?

Je achternaam

?

Maak hier een keuze

Je postcode

?

Leeftijd is verplicht

Je e-mail

?

E-mail is verplicht

Captcha error

Behandeling is verplicht

Plaats is verplicht veld

Opmerking is verplicht veld.

Contact informatie

Voornaam is verplicht

Achternaam is verplicht

Maak hier een keuze

Tel. nr. is verplicht zodat de kliniek een afspraak kan maken

Leeftijd is verplicht

E-mail is verplicht