93% Tevreden
586 € Hoogste prijs

Pigmentvlekken

pigmentvlekPigmentvlekken, een veelvoorkomend probleem

Ruim 20% van de consulten bij de cosmetisch dermatoloog gaat over pigmentvlekken. Het is dus een probleem dat heel veel voorkomt.
Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid & haar kleur. Onder invloed van zonlicht neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment toe: de huid wordt bruin. Bij een verstoring van dit proces kunnen pigmentvlekken ontstaan.

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Pigmentvlekken komen voor in meerdere soorten:

  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie
  • Ouderdomsvlekken
  • Melasma (ook wel zwangerschapsmasker genoemd)
  • Moedervlekken

Het uiteindelijk succes van de behandeling is wel sterk afhankelijk van het ‘soort’ pigment. Post-inflammatoire hyperpigmentatie is een vorm van pigmentatie die ontstaat door kleine verwondingen van de huid. Denk aan bijvoorbeeld insectenbeten, schaafplekken, acne of irritatie op agressieve cosmeticaproducten. Behandeling van deze pigmentvlekken is is niet nodig. Deze vorm van pigment is bijna altijd tijdelijk, maar het kan zeker een jaar duren tot het uit zichzelf verdwijnt.

Op ietsmooier een mooi artikel over OPL met waarbij mooie resultaten behaald worden met deze ‘opvolger’ van IPL (licht therapie).

Welke behandelingen zijn er tegen pigmentvlekken?

Je kunt op verschillende manieren de pigmentvlekken te lijf gaan. Bijvoorbeeld met een sterke creme (hydroquinon), laser of T-away (ook wel voor couperose toegepast). Maar soms is het te overwegen om met medische tatoeage (dermatografie) de pigmentatievlek te verhullen. Je kunt hier meer lezen over dermatografie. 

MOEDERVLEKKEN zijn een speciale vorm van pigmentophopingen. Hoe ontstaan moedervlekken?

Hoe moedervlekken ontstaan is niet exact bekend. Sommige moedervlekken zijn bij de geboorte al aanwezig, maar in de meeste gevallen zal deze zich ontwikkelen in de jeugd. Dit zijn de zogenaamde congenitale moedervlekken. De meeste moedervlekken ontstaan tussen het 3e en 40e levensjaar. Erfelijke aanleg lijkt een belangrijke rol te spelen, maar ook zon verbranding als kind.

Moedervlekken (ofwel: Naevi naevocellulares) zijn opeenhopingen van pigment vormende cellen in de huid en is een aangeboren aandoening.

WELKE BEHANDELINGEN ZIJN ER OM MOEDERVLEKKEN TE VERWIJDEREN?

Een moedervlek is meestal goedaardig en behandeling is dus niet noodzakelijk. Mocht behandeling toch gewenst zijn – uit cosmetisch oogpunt – kan de moedervlek worden weggebrand (coagulatie) of chirurgisch worden verwijderd.
Moedervlekken staan sterk in de belangstelling omdat bij elke moedervlek de (overigens zeer kleine) kans bestaat dat deze ontaardt in een melanoom, een agressief soort huidkanker. Bij verandering van een moedervlek is het raadzaam altijd je huisarts te raadplegen.

Bereid je goed voor om vast te stellen welke behandeling het  beste bij jou past.  Maak met minimaal 2 klinieken of praktijken een afspraak. En lees ook ervaringen van anderen die je voor zijn gegaan.

Meer

Prijzen

Er zijn verschillende behandelingen tegen pigmentvlekken. Zowel diverse oppervlakkige behandelingen tegen fijne lijntje die ook goed werken tegen vlekjes en pigmentvlekjes, zoals laser en peeling. De prijzen van de behandelingen varieren. Een goede laser behandeling kost tot 400 voor het gezicht. Verder is de prijs van laser (of IPL) afhankelijk van de zones die behandeld worden. Kijk voor meer prijsinformatie bij de behandelingen tegen fijne lijntjes.

 
Soms worden deze behandelingen vergoed door je zorgverzekeraar. Vraag hiernaar bij je specialist.

Titel is verplicht

Behandeling is verplicht

Deze naam zal op de site getoond worden.

?

Vul hier de prijs in die je voor de behandeling hebt betaald

Laat hier je bericht achter

?

Ervaring is verplicht veld

Geef aan bij welke kliniek je de behandeling hebt gehad

Geef hier een beoordeling

Vul hier in door welke specialist je bent behandeld

Geef hier een beoordeling

Tevreden Niet tevreden

Maak hier een keuze

Foto voor
Upload
Foto na
Upload

Contact informatie

Je voornaam

?

Je achternaam

?

Maak hier een keuze

Je postcode

?

Leeftijd is verplicht

Je e-mail

?

E-mail is verplicht

Captcha error

Behandeling is verplicht

Plaats is verplicht veld

Opmerking is verplicht veld.

Contact informatie

Voornaam is verplicht

Achternaam is verplicht

Maak hier een keuze

Tel. nr. is verplicht zodat de kliniek een afspraak kan maken

Leeftijd is verplicht

E-mail is verplicht