100% Tevreden

Wijnvlekken

 WijnvlekWijnvlekken, wat is er aan te doen?

Een wijnvlek is meestal een goedaardige, aangeboren huidafwijking, waarbij overmatige groei van bloedvaten aan de oppervlakte van de huid optreedt. Wijnvlekken komen vooral voor in het gezicht en de hals en zien eruit als paarse verkleuringen op de huid. Een wijnvlek komt bij ongeveer 2 op de 1000 pasgeborenen voor. Overigens zijn wijnvlekken niet erfelijk overdraagbaar. Naarmate men ouder wordt, kunnen de bloedvaatjes sterker uitzetten met als gevolg dat de wijnvlek donkerder en dikker wordt. Een wijnvlek heet officieel Naevus flammaeus.
Bij de geboorte zijn wijnvlekken licht- tot donkerrode rode vlekken, op gelijk niveau met de normale huid. De grootte kan variëren van enkele millimeters tot een heel lichaamsdeel. Op latere leeftijd kan het gebied onregelmatig worden en een paarse kleur krijgen. Wijnvlekken verdwijnen vrijwel nooit spontaan.

Welke laser kan gebruikt worden voor de behandeling van wijnvlekken?

Er zijn verschillende typen laser die gebruikt kunnen worden voor behandeling van wijnvlekken. Voorbeelden zijn de Argon laser, Versapuls, de Pulsed dye laser. In het OLVG in Amsterdam schijnt een laser te worden gebruikt die de wijnvlek bevriest.
Alternativen zijn er ook: Vloeibare stikstof (cryotherapie) wordt ook wel genoemd als alternatief, maar deze oplossing wordt meer toegepast bij ouderdomsvlekken, steelwratjes of pigmentvlekken.

Is er een alternatief voor laser om wijnvlekken te behandelen?

Met cosmetische of medische tatoeage (dermatografie) kun je de wijnvlek duurzaam camoufleren. Dermatografen zijn hier optimistischer over dan over laser. Op de site van dermatografie (cosmetische en camouflerende tatoeage) wordt gesteld dat de resultaten van laser in vele gevallen niet of ten dele effectief zijn: 20% reageert niet op de behandeling, van de overige 80% wordt slechts bij de helft een “opbleking” van 40% bereikt. Kortom, de wijnvlek blijft altijd zichtbaar. Het klopt inderdaad dat laser vaak een tijdelijke werking heeft. Maar over de effecten van dermatografie op langere termijn is nog heel weinig bekend.

Op welke leeftijd kan een wijnvlek behandeld worden?

De wijnvlek kan op volwassen leeftijd behandeld worden. Maar het komt voor dat ouders van een kind met een wijnvlek in het gezicht overwegen om het kind al op jonge leeftijd te laten behandelen.

Wat is een hemangioom, ofwel aardbeivlek?

In tegenstelling tot de wijnvlek is de aarbeivlek niet aangeboren. Het hemangioom is bij de geboorte in 80% van de gevallen niet aanwezig. De aardbeivlek is een goedaardige aandoening. Het begint met een of meer kleine rode vlekjes bij de geboorte of tot een paar weken erna, die snel dikker en groter worden. Het komt voor bij ongeveer 7 tot 10% van de pasgeborenen (vaker bij meisjes dan bij jongens). Verder komen aardbeivlekken vaker voor bij te vroeg geboren baby’s en bij blanke kinderen. Hemangiomen komen het meest voor op het hoofd en de nek (80%), maar ze kunnen overal op de huid voorkomen en in zeldzame gevallen zelfs in organen. De groei van een hemangioom is verschillend: er zijn er die maar langzaam groeien en niet erg groot worden, er zijn er ook die erg snel groeien en erg groot worden. In een aantal gevallen zijn de hemangiomen niet onschuldig, en dan komt dat voornamelijk door de plaats waar de aardbeivlek zit. Bijvoorbeeld bij het oog of in de organen. Zoek bij twijfel altijd contact met je huisarts, huidarts of kinderarts.
In tegenstelling tot haemangiomen hebben wijnvlekken niet het karakter om spontaan te verdwijnen.

Wat zijn Cafe-au-lait vlekken?

Dit is een veel voorkomende goedaardige lichtbruine “moedervlek” die soms na de geboorte al zichtbaar is, maar soms ook pas na een aantal weken of maanden te voorschijn komt. Het is dus geen wijnvlek, die is altijd aangeboren. Ongeveer 2% van de pasgeborenen heeft een café-au-lait-vlek, jongens even vaak als meisjes. Bij donkere baby’s is het percentage 12-25%. In een café au lait vlek zijn niet meer pigmentcellen aanwezig dan in de omliggende huid, maar de pigmentcellen maken een soort reuzenpigmentkorrels, waardoor de huid donkerder wordt. Als de vlek zich in het gezicht bevindt, en daardoor voor problemen zorgt, kan behandeling met een pigmentlaser worden overwogen, maar de resultaten hiervan zijn niet erg hoopgevend: Bij 1/3e van de patiënten komt de vlek na eerst te zijn verdwenen terug, en bij 1/3e wordt de vlek donkerder na de laserbehandeling. Als er sprake is van 6 of meer café-au-lait vlekken, die ook groot zijn (groter dan 1,5 cm in doorsnede) kan er sprake zijn van de ziekte van von Recklinghausen ofwel neurofibromatose. Dit is een aangeboren erfelijke ziekte, die voorkomt bij 1 op de 2500 pasgeborenen, waarbij naast de vlekken, sprake kan zijn van een groot hoofd, kleine lengte, motorische problemen, vertraagde verstandelijke ontwikkeling en het vanaf de puberteit ontstaan van neurofibromen (gezwellen in de huid). In 33% van de gevallen is er alleen sprake van huidafwijkingen.

Wat is een Mongolenvlek?

Een mongolenvlek is een grijze tot blauwe vlek, die zich meestal op de rug, stuit of billen bevindt, maar een enkele keer op de borst, buik, arm of schouder. De vlek heeft een scherp belijnde grens en heeft een glad oppervlak. Ze zien eruit als een blauwe plek en vaak is er meer dan 1. Mongolenvlekken komen vooral voor bij donkergetinte en Aziatische baby’s. Jongens hebben deze vlekken vaker dan meisjes. De vlekken zijn goedaardig en ze hoeven geen behandeling. In de eerste 2 levensjaren wordt de vlek meestal groter en donkerder, daarna neemt de vlek langzaam in grootte af. Op de leeftijd van 10 jaar zijn bij de meeste kinderen de vlekken verdwenen, maar in 3-4 % van de gevallen blijft de vlek bestaan. Een oorzaak hiervoor is niet bekend.

Wat is een ooievaarsbeet?

Ooievaarsbeet, haemangioma cutis neonatorum of naevus van Unna, is een rode, gladde vlek voornamelijk op neusrug, oogleden, voorhoofd (op deze plaatsen wordt het ook wel engeltjeskus genoemd), en nek van de pasgeboren baby, en soms ook op het stuitje. 30-40% van de pasgeborenen heeft 1 of meerdere van deze vlekken. De vlek wordt gevormd door haarvaatjes. Het kan in de eerste maanden nog groeien. Meestal verdwijnen de vlekken in de loop van het eerste jaar, vooral die in het gezicht. Wel zie je ze dan nog rood aankleuren als je kind huilt of boos is, zich inspant, net wakker wordt of ziek is en koorts heeft. Verreweg de meeste ooievaarsbeten zijn op de leeftijd van 5 jaar volledig verdwenen. De ooievaarsbeten in de nek en op het stuitje kunnen blijvend zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de vlekken niet beter of eerder verdwijnen door laserbehandeling, wel was er bij de kinderen die door laser behandeld werden vaker sprake van een dunner wordende huid.

Wat is het verband tussen een wijnvlek en het syndroom van Sturge-Weber?

Wijnvlekken kunnen een kenmerk zijn van bepaalde syndromen, zoals het Sturge-Weber syndroom. Dit is een syndroom waarbij behalve een wijnvlek in de huid van het gezicht er ook neurologische afwijkingen kunnen zijn. Als de wijnvlek is geplaatst rond de ogen en op het voorhoofd, kan er sprake zijn van het Sturge-Weber syndroom.

Wat is het verband tussen een wijnvlek en het syndroom van Klippel-Trenaunay-Weber?

Bij dit syndroom is sprake van een grote wijnvlek op een ledemaat, meestal het been, en verder spataderen, vochtophopingen, en weefselvergroting van botten en spieren in het aangedane been.

Bereid je goed voor om vast te stellen welke behandeling het  beste bij jou past. Wat in jouw unieke geval de juiste keuze van behandeling zou kunnen zijn moet je van te voren goed met een specialist doornemen. Maak met minimaal 2 praktijken een afspraak. En lees ook ervaringen van anderen die je voor zijn gegaan. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft veel ervaring met het laseren van wijnvlekken.

Meer

Prijzen

Er zijn verschillende behandelingen tegen wijnvlekken. De prijzen van de behandelingen varieren. Sommige behandelingen moet je vaker doen dan 1x, andere zijn in principe na 1 behandeling gereed. Vaak worden deze behandelingen vergoed door je zorgverzekeraar. Vraag hiernaar bij je specialist. Hij of zij kan een aanvraag doen om je in aanmerkinge te laten komen voor vergoeding.

Titel is verplicht

Behandeling is verplicht

Deze naam zal op de site getoond worden.

?

Vul hier de prijs in die je voor de behandeling hebt betaald

Laat hier je bericht achter

?

Ervaring is verplicht veld

Geef aan bij welke kliniek je de behandeling hebt gehad

Geef hier een beoordeling

Vul hier in door welke specialist je bent behandeld

Geef hier een beoordeling

Tevreden Niet tevreden

Maak hier een keuze

Foto voor
Upload
Foto na
Upload

Contact informatie

Je voornaam

?

Je achternaam

?

Maak hier een keuze

Je postcode

?

Leeftijd is verplicht

Je e-mail

?

E-mail is verplicht

Captcha error

Behandeling is verplicht

Plaats is verplicht veld

Opmerking is verplicht veld.

Contact informatie

Voornaam is verplicht

Achternaam is verplicht

Maak hier een keuze

Tel. nr. is verplicht zodat de kliniek een afspraak kan maken

Leeftijd is verplicht

E-mail is verplicht